Water

Schoon drinkwater…van levensbelang!
Wat je hierboven ziet, is drinkwater voor nog heel veel mensen in West-Afrika!

OSM voert daarom waterprojekten uit in samenwerking met de lokale bevolking en in overleg met lokale pastors en dorpsoudsten.

Doorgaans begint een pastor in een gebied met evangelisatie en sticht vervolgens een gemeente. Wanneer de kerk er eenmaal is, kan zij een actieve rol spelen door een antwoord te geven op de nood in de omgeving. In veel plaatsen is de drinkwater situatie ronduit slecht. Men moet ver lopen en het water is vervuild. Kinderen sterven aan diarree.

Afhankelijk van de bodemsituatie wordt gekeken of een put met mankracht gegraven kan worden, of dat er zwaarder materieel aan te pas moet komen. Wat haalbaar is wordt gedaan, wat (nog) niet haalbaar is moet wachten, of er wordt samenwerking gezocht met een groep die dit wel kan doen. De lokale bevolking is hier altijd bij ingeschakeld.

Waterprojecten in Togo

Op veel plaatsen in Togo is de drinkwatersituatie ronduit slecht. Waar mensen vroeger nog water konden scheppen uit stromende rivieren, is men nu vaak aangewezen op modderpoelen, die bovendien vaak op kilometers afstand zijn van de dorpen. Veel kinderen overlijden aan diarree.

Een waterput met schoon drinkwater maakt het verschil. Om te zorgen dat niet één, maar veel meer dorpen hun eigen put krijgen, hebben de pastors overleg gevoerd met de dorpsoudsten. 

Een graafteam dat bestaat uit een aantal mannen doet de graafwerkzaamheden. OSM voorziet in de materialen, zoals o.a. cement. Vrouwen uit het dorp voorzien het team van eten zolang er gewerkt wordt aan de put. De lokale pastor heeft lokaal de leiding, onder supervisie van SUTO, de humanitaire afdeling van Outreach Support Togo.

Door op deze manier te werken kan voor een zeer gering bedrag een waterput gerealiseerd worden, mits de grond niet al te rotsachtig is.

Zo zijn inmiddels al 14 plaatsen (met omliggende dorpen) van een waterput voorzien, en steeds wanneer er een klaar is, gaat men door naar de volgende.

Er wachten nog veel dorpen op ‘hun’ waterput. Zo’n put kost gemiddeld 900 euro.
Uw donatie helpt mee de volgende put te realiseren!

Doneer direct voor waterprojektenimages doneer nu

Waterprojecten in Sierra Leone

In het noorden van Sierra Leone, in Kamakumba is eerst een put geslagen voordat met de bouw van een kliniek begonnen werd. Schoon water was natuurlijk niet alleen een vereiste voor de kliniek, maar ook voor de bevolking in het algemeen. Sinds de aanwezigheid van goed drinkwater is er een einde gekomen aan een bijna jaarlijks terugkerende cholera epidemie, die veel levens heeft gekost. De laatste epidemie was in 2012.

Enkele jaren geleden werd in het zuiden, in Mamboma een school gebouwd ten behoeve van ebola slachtoffertjes en andere kinderen in moeilijke omstandigheden. Ook hier heeft OSM een waterput laten slaan , die zowel leerlingen als dorpsbewoners schoon water geeft.


Er zijn in dit land echter nog heel veel laatsen waar nog geen schoon water is en waar nieuwe waterprojekten wachten.