Medisch werk in Togo

Kliniek in Tsévié 

Mensen uit Tsévié, maar ook uit de wijde omtrek kunnen hier terecht voor medische zorg. Er zijn een aantal opname bedden, er is een goed uitgerust lab, en er er is een apotheek waar voldoende medicijnen zijn. Maar bovenal is er veel aandacht voor moeder- en kindzorg.

Aanstaande moeders kunnen hier terecht voor prenatale controles en een echo laten maken van hun kindje, ze kunnen hier bevallen en er zijn ook bedden voor zwangeren met complicaties of moeders die met hun baby iets langer moeten blijven.

Behalve curatieve zorg, wil de kliniek ook veel aandacht geven aan de preventie van ziektes. Hier horen vaccinaties bij, maar ook het geven van voorlichting over gezonde voeding, hygiene en praktische maatregelen om ziektes te voorkomen.

Deze kliniek met alle inrichting en apparatuur is mede mogelijk gemaakt door een aantal grotere donaties, o.a. door de  ASN Foundation.

Mobiele klinieken

Een medisch team bezoekt iedere maand een andere locatie en behandelt mensen in de dorpen.

Op veel plaatsen in Togo is geen medische zorg, of de afstand is te groot, waardoor mensen met ziektes blijven rondlopen. Ruim voordat het team een locatie zal bezoeken, worden de mensen in de omgeving op de hoogte gebracht en uitgenodigd te komen.Iedere persoon die komt wordt (preventief) onderzocht, ook als er geen klachten zijn. Zo worden eventuele ziektes vroeg opgespoord. Zo nodig krijgt men behandeling en medicijnen. Kinderen worden gevaccineerd, krijgen anti-worm medicijnen en vitamine tabletten. Indien nodig kan men nu ook patiënten doorverwijzen naar de kliniek in Tsévié voor verdere behandeling.

Met het medisch team reist ook een pastor mee. Ook hij zet een tafeltje neer op de plaats waar de patiënten worden onderzocht – meestal het dorpsplein of in een lokaal schoolgebouw- en biedt mensen de gelegenheid voor een gesprek.

In Agbata bevindt zich een kinderkliniek. Deze kliniek is in 2009 van start gegaan met het geven van prenatale zorg en het begeleiden van bevallingen.  Ieder kind dat in de kliniek is geboren blijft onder de zorg van deze kliniek. De baby’sen peuters worden gevolgd in hun ontwikkeling en worden gevaccineerd. Moeders krijgen voorlichting over kinderverzorging. Zieke kinderen, ook kinderen die niet in de kliniek geboren zijn, worden er behandeld.

Doneer direct voor medisch werk in Togo!

Medisch wek in Sierra Leone

Kliniek in Kamakumba

Enkele jaren geleden heerste in Sierra Leone een grote ebola epidemie, die veel slachtoffers heeft gemaakt. Inmiddels is Sierra Leone ebola-vrij, maar voor de gezondheidszorg zijn daarmee de problemen niet opgelost.

Tijdens de epidemie zijn veel gezondheidswerkers zelf aan de ziekte bezweken, enerzijds doordat zij te laat door hadden dat zij met ebola patiënten te maken hadden en anderzijds door gebrek aan beschermend materiaal.

Tijdens de epidemie zijn veel gezondheidswerkers zelf aan de ziekte bezweken, enerzijds doordat zij te laat door hadden dat zij met ebola patiënten te maken hadden en anderzijds door gebrek aan beschermend materiaal.

Door het wegvallen van medisch personeel moeten dus nieuwe mensen worden opgeleid. Daarnaast blijft hygiene het sleutelwoord! Voorlichting over het voorkomen van ebola is constante ‘must’ geworden, op scholen, in communities, in dorpen, eigenlijk overal!

OSM heeft een kliniek in Kamakumba. Dit dorp ligt in de meest noordelijke provincie van Sierra Leone, Koinadugu vlakbij de grens met Guinee.
Deze kliniek werd in 2014 geopend en voorziet in medische zorg voor een gebied van 60 km in de omtrek. Mensen lopen deze afstand om bij de kliniek te komen. Toen de kliniek geopend werd sprak de regionale chief zijn dank uit voor dit initiatief – nooit eerder was er enige vorm van gezondheidszorg in deze regio.

Er is nog veel nodig op het gebied van gezondheidszorg in dit land. Help mee dat mogelijk te maken met uw gift!

Translate »