Scholen

OSM wil geen taken van de overheid overnemen
Wel zorgen dat ALLE kinderen naar school kunnen, en niet alleen zij die het kunnen betalen
Daarnaast is het belangrijk dat kinderen naar een christelijke school kunnen
Dus, onderwijs voor zeer kansarme kinderen en jongeren, opgezet vanuit de kerk

OSM heeft scholen in Sierra Leone, Togo en Liberia. Enkele scholen bieden alleen basisonderwijs, maar de meeste zijn een combinatie van onderwijs aan kleuters, basisschool leerlingen, voortgezet onderwijs en in enkele gevallen ook vakonderwijs.

De scholen zijn in de verschillende landen verschillend opgezet, maar hebben een ding gemeen: Ze zijn gericht op kinderen die normaal gesproken niet naar school zouden kunnen gaan…

Omdat hun ouders geen schoolgeld kunnen betalen. Of omdat er geen ouders meer zijn, en kinderen zijn ondergebracht bij een oma of tante. Of omdat de kinderen op straat leefden, zijn opgevangen en wonen in een pleeggezin. Of het gaat om tienermeisjes die op zeer jonge leeftijd zwanger zijn geworden en als jonge moeder een vak moeten leren om economisch zelfstandig te worden, zodat zij voor zichzelf en hun kindje een bestaan kunnen opbouwen.

Veel kinderen komen uit dusdanig arme gezinnen, dat er ’s ochtends niet gegeten wordt. Vaak is er maar een karige maaltijd per dag. Om die reden krijgen de kinderen op een aantal scholen tussen de middag een voedzame maaltijd. De maaltijd wordt iedere dag door een aantal vrouwen in de ochtend vers bereid.

Natuurlijk kost onderwijs geld. Het gebouw moet worden onderhouden. Er zijn leermiddelen nodig en leerkrachten moeten worden betaald. Toch hoeven de leerlingen die dat niet kunnen, geen schoolgeld te betalen. Ze krijgen een uniform, schoenen, leermiddelen en schoolspullen. Om de school toch te laten draaien zijn er ook betalende leerlingen.

Wanneer een school bekend staat om goed onderwijs, en ook wanneer er in de omgeving geen of zeer weinig andere scholen zijn, komen de leerlingen graag. Per kind wordt gekeken naar draagkracht van de ouders of verzorgers en aan de hand daarvan betalen sommige leerlingen niets, anderen een deel en weer anderen het volle bedrag aan schoolgeld. Ook zijn er inmiddels oud-leerlingen die meehelpen de school te laten draaien voor een kleine vergoeding.

Doneer direct voor onderwijs of wordt schoolsponsor

Word sponsor! buttonimages doneer nu

.

Translate »