Voetbal projekten

Kom met een bal….

en er wordt gevoetbald! Maakt niet uit waar… Net als Europeanen zijn Afrikanen gek op voetbal. Maar dit is meer dan zo maar een voetbalclub!

Het begin van de voetbalprojekten:

Tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone raakten heel veel kinderen hun ouders kwijt. Ook zagen ze de meest vreselijke dingen voor hun ogen gebeuren. Veel kinderen raakten ernstig getraumatiseerd. Scholen waren gesloten en veel kinderen waren geheel aan zichzelf overgeleverd. Ook toen de oorlog eenmaal afgelopen was, hadden zij geen veilige plek om naar toe te gaan. Er vormden zich groepen kinderen en jongeren die het kerkhof als hun ‘thuis’ gingen zien. Daar konden ze ongestoord hun eigen wereldje opbouwen, ver van alles en iedereen vandaan. Op het kerkhof is het altijd rustig…

Om de jongens uit hun isolement te halen is Outreach Support Sierra Leone begonnen met het organiseren van voetbalwedstrijden. Het bleek een succes! De jongens kwamen en er werden kontakten gelegd. Er werd gevoetbald tegen verschillende groepen tegenstanders. Er kwamen dorpscompetities met de ‘Graveyard Boys’.

Door het voetballen konden de jongens echt even alles vergeten. Maar ze leerden ook regels te respecteren en conflicten sportief op te lossen. Behalve dat er gevoetbald werd, gingen een aantal jongens weer opnieuw naar school. Anderen leerden een vak. Sommigen werden geholpen om familie weer terug te vinden.

En NU?

Er zijn inmiddels ook meidenteams.

Er wordt op meerdere plaatsen gevoetbald in Sierra Leone en in Togo. Er zijn dorpscompetities, competities tussen verschillende stammen, tussen verschillende kerken enz. Het voetballen heeft een heleboel kanten. Het is een manier om jeugd bij elkaar te brengen voor evangelisatie. Het is een manier om uiting te geven aan vriendschap en verbroedering. Het is een manier om trauma’s te verwerken. Het is een manier om op een positieve manier terug te keren in de samenleving.
En tenslotte, het is ook gewoon leuk! 

Geef, zodat de voetbalprojekten door kunnen gaan!
Voetbalshirts, broeken, schoenen en attributen zijn ook van harte welkom! U kunt via ons contactformulier aangeven welke spullen u heeft. Wij nemen dan kontakt met u op.images doneer nu

Translate »