Hulp aan ebola slachtoffers

De verschrikkelijke beelden van mensen in witte pakken die sjouwen met dode lichamen zijn allang uit het nieuws. Maar de gevolgen zijn nog steeds enorm.

images doneer nu

 

De Ramp na de Ramp

Duizenden mensen zijn overleden. Zij hebben familieleden achtergelaten, vaak kinderen.
Duizenden anderen hebben de ziekte gelukkig overleefd. Maar zij kampen nu vaak, ook al zijn ze genezen, met langdurige, en misschien wel levenslange gevolgen, zoals slecht zien, algehele verzwakking, zware hoofdpijn, spierzwakte, oorsuizen  enz. Daarnaast werden ze in het begin vaak gemeden door hun omgeving, uit angst voor besmetting, maar dat is nu gelukkig verleden tijd.
Heel veel ex-ebola patiënten zijn al hun bezittingen kwijtgeraakt, omdat complete inboedels werden verbrand om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Zij bouwen langzaam weer een nieuw bestaan op, maar voor sommigen (ouderen, kinderen) is dit heel moeilijk of bijna onmogelijk.

Met name de kinderen hebben te lijden. Ze zijn ernstig getraumatiseerd. Hoe leg je uit, dat pappa en mama in een paar dagen tijd allebei zijn overleden en mannen met witte pakken hen hebben weggehaald terwijl je er niet eens bij mocht?

Wat doet OSM?

Kinderen weer een familie geven en zorgen dat ze naar school kunnen

De leiders van OSSL (Outreach Support Sierra Leone) proberen nog levende familieleden van de kinderen op te sporen en ze bij hen onder te brengen. Zijn die er niet, dan ontfermen mensen uit de lokale kerk zich over hen. Vervolgens moeten de kinderen de meest elementaire dingen hebben zoals eten, kleding, een slaapplek en gaan ze naar school. Ernstig getraumatiseerde kinderen krijgen psychische begeleiding van iemand die hiervoor is opgeleid.

Middelen van Bestaan voor Ebola-Overlevenden 

Hoe begin je een nieuw leven als alles wat je ooit had, plotseling weg is? Men overlegt met ebola-overlevenden hoe zij denken een nieuw bestaan op te kunnen bouwen en wat hiervoor nodig is. Dat kan zijn: Een paar kippen en wat geiten; een stukje grond en wat tuingereedschap; een eerste inkoop van een handel in bijvoorbeeld palmolie enz. Daarnaast wordt kleding en huisraad zoals potten en pannen uitgedeeld.

Ouderen weer een lekdicht dak voor hun hoofd

In Sierra Leone worden veel ouderen door hun kinderen verzorgd en wonen meestal bij hen in. Wanneer zij ebola hebben overleefd, maar hun kinderen niet, zijn zij niet alleen hun kinderen en hun verzorging kwijt, maar ook hun huis. Om verdere verspreiding te voorkomen, werden huizen van patiënten met alles erop en erin platgebrand. Veel oudere ebola slachtoffers wonen sindsdien in lekkende krotten, omdat zij vanwege hun leeftijd niet in staat zijn iets beters te bouwen of te betalen. OSM helpt oudere ebola slachtoffers door hen een nieuw huis te geven met een golfplaten dak en een deur die afgesloten kan worden.

Dit projekt is mede gefinancierd door de Stichting voor Ontwikkelingssamenwerking K.O.O.K. te Alkmaar

Blijvend Hygiene Voorlichting Geven  

Nog altijd dreigt gevaar voor nieuwe ebola gevallen. Vooral wanneer mensen denken dat de ziekte voorbij is. Iedereen, in de steden, in de dorpen, op scholen, in kerken, in moskeeën, in het openbaar vervoer enz, enz moet voortdurend op hygiëne blijven letten. Teams gaan daarom door met het geven van voorlichting over hoe men ebola kan voorkomen en stoppen. Ook worden hygiëne producten zoals zeep, chloor, handschoenen enz ter beschikking gesteld.

images doneer nu

Translate »