Hulp aan Ebola Slachtoffers

 

SAM_0696 a

 

De Ramp na de Rampimages doneer nu

De verschrikkelijke beelden van mensen in witte pakken die sjouwen met dode lichamen zijn allang uit het nieuws. Maar de gevolgen zijn nog steeds enorm.

DSCN1317 aDuizenden mensen zijn overleden. Zij hebben familieleden achtergelaten, vaak kinderen.
Duizenden anderen hebben de ziekte gelukkig overleefd. Maar zij kampen nu vaak, ook al zijn ze genezen, met langdurige, en misschien wel levenslange gevolgen, zoals slecht zien, algehele verzwakking, zware hoofdpijn, spierzwakte, oorsuizen  enz. Daarnaast worden ze vaak gemeden door hun omgeving, begrijpelijkerwijs uit angst voor besmetting. Gelukkig wordt dit laatste steeds minder, omdat men langzaam weer went aan de gewone situatie.
Heel veel ex-ebola patiënten zijn al hun bezittingen kwijtgeraakt, omdat complete inboedels werden verbrand om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Voor hen is het heel moeilijk om een nieuw bestaan op te bouwen.

Met name de kinderen hebben te lijden. Ze zijn ernstig getraumatiseerd. kind ebolaHoe leg je uit, dat pappa en mama in een paar dagen tijd allebei zijn overleden en mannen met witte pakken hen hebben weggehaald terwijl je er niet eens bij mocht?

Download hier een filmpje van de impact van ebola   Ebola-gedicht

Wat doet OSM?

Kinderen weer een familie geven en zorgen dat ze naar school kunnen

In Liberia heeft OSM een school in de Chicken Soup Community, een sloppenwijk in Monrovia. Hier zijn veel ebola slachtoffers gevallen. Het gevolg is een groot aantal nieuwe weeskinderen, die over straat zwerven. Zelfs het huis dat ze ooit hadden, is er niet meer.

De leiders van OSL (Outreach Support Liberia) proberen nog levende familieleden van de kinderen op te sporen en ze bij hen onder te brengen. Zijn die er niet, dan ontfermen mensen uit de lokale kerk zich over hen. Vervolgens moeten de kinderen de meest elementaire dingen hebben zoals eten, kleding, een slaapplek en gaan ze naar school. Ernstig getraumatiseerde kinderen krijgen psychische begeleiding van iemand die hiervoor is opgeleid.

Een compleet nieuwe school is gebouwd voor ebola slachtoffertjes

IMG_2299In Mamboma, in het zuid-oosten van Sierra Leone is een school gebouwd ten behoeve van ebola slachtoffertjes en andere weeskinderen of kinderen die in heel moeilijke omstandigheden leven. Op deze school wordt geen schoolgeld gevraagd, waardoor zij naar school kunnen. Ook krijgen de kinderen elke dag een schoolmaaltijd.

Middelen van Bestaan voor Ebola-Overlevenden 

Hoe begin je een nieuw leven als alles wat je ooit had, plotseling weg is? De kip in mandleiders van OSSL (Sierra Leone) overleggen met ebola-overlevenden hoe zij denken een nieuw bestaan op te kunnen bouwen en wat hiervoor nodig is. Dat kan zijn: Een paar kippen en wat geiten; een stukje grond en wat tuingereedschap; een eerste inkoop van een handel in bijvoorbeeld palmolie enz. Daarnaast wordt kleding en huisraad zoals potten en pannen uitgedeeld.

Ouderen weer een lekdicht dak voor hun hoofd

weduwen-proj-mrt-2017-1worden veel ouderen door hun kinderen verzorgd en wonen meestal bij hen in. Wanneer zijweduwen-proj-mrt-2017-2 ebola hebben overleefd, maar hun kinderen niet, zijn zij niet alleen hun kinderen en hun verzorging kwijt, maar ook hun huis. Om verdere verspreiding te voorkomen, werden huizen van patiënten met alles erop en erin platgebrand. Veel oudere ebola slachtoffers wonen sindsdien in lekkende krotten, omdat zij vanwege hun leeftijd niet in staat zijn iets beters te bouwen of te betalen. OSM helpt oudere ebola slachtoffers door hen een nieuw huis te geven met een golfplaten dak en een deur die afgesloten kan worden.

Dit projekt is mede gefinancierd door de Stichting voor logo1geelOntwikkelingssamenwerking K.O.O.K. te Alkmaar

 

Blijvend Hygiene Voorlichting Geven  

Nog altijd dreigt gevaar voor nieuwe ebola gevallen. Vooral wanneer mensen denken dat de ziekte voorbij is. Iedereen, in voorlichtingde steden, in de dorpen, op scholen, in kerken, in moskeeën, in het openbaar vervoer enz, enz moet voortdurend op hygiene blijven letten. Teams gaan daarom door met het geven van voorlichting over hoe men ebola kan voorkomen en stoppen. Ook worden hygiene produkten zoals zeep, chloor, handschoenen enz ter beschikking gesteld.

Help onze teams om de strijd tegen ebola onverminderd voort te zetten!

images doneer nu

 

Translate »