Corona Maatregelen

Er bestaat een enorm risico dat de corona pandemie in Afrika op grote schaal om zich heen zal grijpen en heel veel slachtoffers zal maken. Mensen wonen in de steden dicht op elkaar, op heel veel plekken is geen waterleiding om regelmatig handen te wassen en de medische zorg is niet zoals die zou moeten zijn. Ziekenhuizen en klinieken hebben niet de apparatuur die nodig is bij deze ziekte, zoals beademingsapparaten.

Om die reden richt OSM zich vooral op preventie: Er is een protocol opgesteld met richtlijnen. Wat moet je wel, en wat juist niet doen, om te voorkomen dat je ziek wordt. En wat doe je, als anderen in je omgeving ziek zijn, of aan de ziekte overlijden. Dit protocol met richtlijnen wordt door OSM teams onder de mensen gecommuniceerd, zowel in persoon als via social media.

Naast een protocol met richtlijnen zorgt OSM ook voor beschermende materialen.

Veronica Buckets, een systeem van een emmer met deksel als watervat met een kraantje, en een emmer daaronder om het water op te vangen. Hiermee kunnen mensen hun handen wassen op plekken waar veel besmettingsgevaar is, maar geen waterleiding. In dorpen, maar ook in stedelijke communities.

Medische mondkapjes zijn besteld en ondertussen maken vrouwen zelf mondkapjes van stof – elke bescherming is beter dan geen bescherming, zeker waar mensen zo dicht op elkaar leven.

Al weken lang komen er bijna geen schepen meer aan in de haven. Daardoor ontstaan voedseltekorten, schieten de prijzen omhoog en dit betekent honger voor de allerarmsten. OSM brengt daarom naast beschermend materiaal ook voedsel (vooral rijst) naar de meest kwetsbare mensen.

Het eten van ‘bushmeat’ vormt een groot risico voor virusinfecties. Juist als mensen honger hebben. Ook daarom wordt voedsel verstrekt, tegelijk met het dringende advies geen bushmeat te eten.

Medische werkers gebruiken behalve mondmaskers ook een gezichtsbedekkend folie om besmetting via de ogen te voorkomen

Translate »