Medisch Werk Sierra Leone

Enkele jaren geleden stond het medisch werk in Sierra Leone bijna geheel in het teken van de bestrijding van ebola.

Deze dodelijke ziekte legde alle andere aktiviteiten in het land stil. Men kon en mocht niet door het land reizen. Andere ziektes dan ebola werden niet langer behandeld. Het gevolg: Naast de ebola slachtoffers waren er ook veel mensen die aan ‘gewone’ ziektes overleden, zoals malaria en diarree, en was er een veel hogere moeder- en kindsterfte tijdens bevallingen.

nieuwe kliniekInmiddels is Sierra Leone ebola-vrij verklaard. Maar voor de gezondheidszorg zijn daarmee de problemen niet opgelost.

Tijdens de epidemie zijn veel gezondheidswerkers zelf aan de ziekte bezweken, enerzijds doordat zij te laat door hadden dat zij met ebola patiënten te maken hadden (in het beginstadium was dat niet altijd meteen duidelijk, zeker niet wanneer mensen met een andere klacht naar het ziekenhuis kwamen) en anderzijds door gebrek aan beschermend materiaal.

overhandiging sleutels

 

Door het wegvallen van medisch personeel moeten dus nieuwe mensen worden opgeleid. Daarnaast blijft hygiene het sleutelwoord! Voorlichting over het voorkomen van ebola is constante ‘must’ geworden, op scholen, in communities, in dorpen, eigenlijk overal!

OSM heeft een kliniek in Kamakumba. Dit dorp ligt in de meest noordelijke provincie van Sierra Leone, Koinadugu vlakbij de grens met Guinee.
babyDeze kliniek werd in 2014 geopend en voorziet in medische zorg voor een gebied van 60 km in de omtrek. Mensen lopen deze afstand om bij de kliniek te komen. Toen de kliniek geopend werd sprak de regionale chief zijn dank uit voor dit initiatief – nooit eerder was er enige vorm van gezondheidszorg in deze regio.

Er is nog veel nodig op het gebied van gezondheidszorg in dit land. Help mee dat mogelijk te maken met uw gift! images doneer nu

 

 

Translate »